NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Reisgids Wadden

  Dirk Hilbers
  foto: Rob Buiter

  De Waddenzee viert dit jaar het tweede lustrum als Werelderfgoed. Een mooi moment voor een speciale reisgids voor dit gebied, vond Dirk Hilbers, uitgever van de reisgidsenserie Crossbill Guides. Maar moet je zo'n mooi gebied niet juist beschermen tegen al te veel bezoek? Hilbers vindt van niet. "Nog maar iets meer dan een halve eeuw terug lagen er serieuze plannen om de hele Waddenzee in te polderen. Het is te danken aan de liefde die veel mensen voor de Waddenzee hebben dat dit plan in de prullenbak is verdwenen. Als niet voldoende mensen inzien dat dit een waardevol gebied is, zal het ook niet beschermd worden. Het gaat er dus vooral om dat je mensen op een verantwoorde manier van het gebied laat genieten", aldus Hilbers. 

  Onbekend 'Waddeneiland' 

  Eén van de plekken die Hilbers in zijn nieuwe gids beschrijft, is het voormalig Waddeneiland Wieringen. "Je kunt nog discussiëren of dit wel een echt Waddeneiland is geweest, want het lag op de grens van Zuiderzee en Waddenzee. Maar het is in ieder geval een mooie en heel toegankelijke plek waar je nu nog steeds van het Waddengevoel kunt genieten. Langs de kust van Wieringen vind je nu veel scholeksters, wulpen en andere wadvogels en in het voorjaar broeden er ook heel veel vogels langs de randen van de wadplaten van het Balgzand."

  Meer informatie op de site van Crossbill Guides

  Behalve een gids heeft Crossbill ook een gratis app met routes langs de hele Waddenkust. ('Crossbill Wadden' in Appstore van Apple of Playstore van Android)

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media