NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rekening houden met vissen

  karper
  Karper - Fotograaf thorfinn70gmai

  Het welzijn van vissen verdient meer aandacht dan het tot nu toe krijgt. Dat stelt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een nieuwe zienswijze. Volgens de raad moeten we veel bewuster rekening houden met het welzijn en de integriteit van vissen, dan tot nu toe gebeurt.

  Zorgplicht

  Dit toch wel opmerkelijke advies is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke feiten rondom het welzijn van vissen. De Nederlandse wet erkent vissen als wezens met gevoel, waarvoor een zorgplicht geldt. Maar die zogenaamde ‘zorg’ laat te wensen over, aldus de RDA. Als het om dierenwelzijn gaat worden de vissen vaak over het hoofd gezien. Ondanks dat er allerlei wetenschappelijk bewijs is dat vissen ook pijn, ongerief of stress kunnen ervaren. Al zijn er ook wetenschappers die dit tegenspreken.

  Volgens de Raad voor Dierenaangelegenheden moet er op allerlei gebieden meer aandacht komen voor het welzijn van de vis. Van de professionele visserij tot de zogeheten aquacultuur, het kweken van vis, en van de sportvissers tot de vissen die als proefdier worden gehouden.

  Het rapport van de RDA is hier te downloaden

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio