Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rekening houden met vissen

  •  
09-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
karper

© Karper - Fotograaf thorfinn70gmai

Het welzijn van vissen verdient meer aandacht dan het tot nu toe krijgt. Dat stelt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een nieuwe zienswijze. Volgens de raad moeten we veel bewuster rekening houden met het welzijn en de integriteit van vissen, dan tot nu toe gebeurt.

Zorgplicht

Dit toch wel opmerkelijke advies is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke feiten rondom het welzijn van vissen. De Nederlandse wet erkent vissen als wezens met gevoel, waarvoor een zorgplicht geldt. Maar die zogenaamde ‘zorg’ laat te wensen over, aldus de RDA. Als het om dierenwelzijn gaat worden de vissen vaak over het hoofd gezien. Ondanks dat er allerlei wetenschappelijk bewijs is dat vissen ook pijn, ongerief of stress kunnen ervaren. Al zijn er ook wetenschappers die dit tegenspreken.
Volgens de Raad voor Dierenaangelegenheden moet er op allerlei gebieden meer aandacht komen voor het welzijn van de vis. Van de professionele visserij tot de zogeheten aquacultuur, het kweken van vis, en van de sportvissers tot de vissen die als proefdier worden gehouden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.