NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rem op omstreden infrastructurele plannen

  tunnel.jpg

  Milieudefensie is tevreden dat de omstreden Blankenburgtunnel en het permanent maken van de crisis- en herstelwet vandaag controversieel zijn verklaard door de Tweede Kamer.

  Blankenburgtunnel
  “Een demissionair kabinet moet niet op de valreep een omstreden en peperdure tunnel doorduwen. Gelukkig heeft de Kamer dat ingezien,” aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. ”Er is nu eenmaal weinig draagvlak voor een zesbaansweg door het schaarse groen van Midden-Delfland. Nu ligt de discussie weer open.”

  De verkeerskundige noodzaak van de minstens 1 miljard euro kostende tunnel is omstreden omdat de tunnel vooral bedoeld is om de Beneluxtunnel te ontzien tijdens de spits. Stumpe: “Het verkeer uit beide tunnels staat uiteindelijk weer in de file op het Kethelplein. Het probleem wordt daar alleen maar groter.”

  Crisis- en herstelwet

  De crisis- en herstelwet doet afbreuk aan de mogelijkheid voor burgers, bedrijven en lokale overheden om mee te beslissen over de ontwikkeling van hun omgeving. “Met het permanent maken van de regeling, die als noodoplossing was binnengesluisd, zou het belang van burgers bij een schone en veilige omgeving ondergeschikt raken aan de belangen van bouwend Nederland”, aldus Stumpe.

  Kamer wil geen onomkeerbare stappen
  Andere infrastructurele projecten zoals de aanleg van Rijnlandroute en de A13/A16 en de uitbreiding van de A27 worden nog wel door de Kamer besproken, omdat deze projecten nog in een vroeger stadium verkeren. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil geen onomkeerbare stappen zetten met de verkiezingen in het vooruitzicht. Volgens Milieudefensie is het van belang ook bij deze projecten een pas op de plaats te maken. Stumpe: “Het gaat om miljardenprojecten met grote impact op het groen, de luchtkwaliteit en de leefbaarheid in Nederland. Dat de Kamer laat weten hier niet te gehaast te zijn stemt ons hoopvol. Nu miljarden uitgeven aan asfalt staat de duurzame ontwikkeling van Nederland in de weg.”

  Bron: Milieudefensie

  Geplaatst in: Nieuws

Meer in Nieuws