Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Repareren met een biertje erbij

  •  
16-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stoelen.jpg
Wat doe je als je broodrooster kapot is gegaan of als je mooie wollen trui ineens vol zit met mottengaatjes? Je gooit ze weg. In Nederland zijn we kampioen in het weggooien. En dat is zonde, vindt Martine Postma van wiegtotwieg.nl. Want veel kapotte spullen zijn na een eenvoudige reparatie gewoon weer te gebruiken. Maar volgens Postma zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Daarom organiseert ze zondag in Amsterdam het allereerste Repair Café van Nederland: Zelf repareren onder het genot van een biertje. Vroege Vogels doet mee.
Door kapotte spullen zelf te repareren, besparen we geld en kostbare grondstoffen. Ook beperken we zo de CO2-uitstoot. Want als we oude spullen langer gebruiken, is er minder energie nodig voor het maken van nieuwe producten
Het ‘reparatie café’ wordt georganiseerd door Martine Postma van website over duurzame producten Wiegtotwieg, in samenwerking met het Amsterdamse stadsdeel Oud-West en de Stichting Gered Gereedschap. Het Repair Café is zondag, van 12.00 tot 17.00 uur het Amsterdamse Fijnhout Theater. ( Lootsstraat 39 ).
Het Repair Café is een middag die helemaal in het teken staat van repareren. Er zijn gereedschap en materialen aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Van zagen, hamers, schroevendraaiers plankjes en  vloeibaar hout tot naaimachines, knopen en ritsen.
Ook is er deskundige hulp aanwezig. Het is de bedoeling dat mensen die het Repair Café bezoeken, kapotte spullen van thuis meenemen. In het Café gaan ze zelf aan de slag.
Een groep kunstenaars die zich platform21 noemen stelde onlangs een Repair Manifesto op met de slogan ‘stop recycling, start repairing’. Het manifest zet zich af tegen de wegwerpmaatschappij en viert repareren als het nieuwe recyclen. Kijk hier voor het manifest.
Bron: www.wiegtotwieg.nl en www.platform21.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.