NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Requiem voor een ijsvogel

  Dode ijsvogel
  Overleden ijsvogel. Fotograaf: Luc Hoogestein

  Een paar dagen na de laatste Vroege Vogels uitzending heeft 'ons ijsvogeltje' het loodje gelegd. In het programma kwam de vogel, die bijna wekelijks langs de studio aan het Naardermeer scheert, nog uitgebreid aan bod. Mogelijk is de winter en de dichtgevroren sloot de ijsvogel fataal geworden. Boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten vond het dode mannetje nabij de plek waar hij altijd op jonge vis jaagt. Natuurmonumenten gaat de ijsvogel nu opzetten.

  Zachte winters

  De laatste jaren gaat het behoorlijk goed met een van de kleurrijkste broedvogels van ons land: De ijsvogel, in Engeland de 'Kingfisher' genoemd. In het kerngebied van de vogel, de Gooi en Vechtstreek, waar het Naardermeer ook onder valt, is het afgelopen jaar zelfs een recordaantal broedparen geteld: ruim 100 stuks. Landelijk schommelt het aantal paartjes tussen de 1000 en de 1300.

  Een belangrijke oorzaak voor dit succes zijn de zachte winters van de afgelopen jaren. De ijsvogel moet natuurlijk wel bij zijn dagelijkse moot stekelbaars of voorn kunnen. Een bevroren sloot gooit dan roet in het eten.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio