Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Requiem voor een ijsvogel

  •  
09-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
Dode ijsvogel

© Overleden ijsvogel. Fotograaf: Luc Hoogestein

Een paar dagen na de laatste Vroege Vogels uitzending heeft 'ons ijsvogeltje' het loodje gelegd. In het programma kwam de vogel, die bijna wekelijks langs de studio aan het Naardermeer scheert, nog uitgebreid aan bod. Mogelijk is de winter en de dichtgevroren sloot de ijsvogel fataal geworden. Boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten vond het dode mannetje nabij de plek waar hij altijd op jonge vis jaagt. Natuurmonumenten gaat de ijsvogel nu opzetten.

Zachte winters

De laatste jaren gaat het behoorlijk goed met een van de kleurrijkste broedvogels van ons land: De ijsvogel, in Engeland de 'Kingfisher' genoemd. In het kerngebied van de vogel, de Gooi en Vechtstreek, waar het Naardermeer ook onder valt, is het afgelopen jaar zelfs een recordaantal broedparen geteld: ruim 100 stuks. Landelijk schommelt het aantal paartjes tussen de 1000 en de 1300.
Een belangrijke oorzaak voor dit succes zijn de zachte winters van de afgelopen jaren. De ijsvogel moet natuurlijk wel bij zijn dagelijkse moot stekelbaars of voorn kunnen. Een bevroren sloot gooit dan roet in het eten.
Dode ijsvogel 2

© Fotograaf: Luc Hoogenstein

Meer over:

ijsvogel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.