NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Resultaten eindejaarsplantenjacht

  madeliefje.jpg
  Fotograaf: ladylove40

  Al vijf jaar onderzoekt stichting FLORON welke planten tussen 25 december en 3 januari in bloei staan. De zogenaamde ‘eindejaarsplantenjacht’. Want ook in de winter zijn er nog steeds bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. Lees hier over de resultaten.

  Het madeliefje, straatgras en vogelmuur zijn de drie meest getelde bloeiende planten tijdens de afgelopen 'Eindejaars Plantenjacht'. Dat is vanochtend bekend gemaakt in Vroege Vogels. De jaarlijkse telling wordt georganiseerd door stichting FLORON en verliep van 25 december 2018 tot 3 januari 2019. Het was dit jaar de vijfde editie.

  Door plantenliefhebbers in het hele land werden winterbloeiers gezocht in deze winterse periode. Want ook in de winter zijn er nog steeds bloeiende planten te vinden. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen mogelijk ook de echte voorjaarsbloeiers al wat eerder te bloeien op een zonnig en beschut plekje. 

  De top 5 winterbloeiers van de 'Eindejaars Plantenjacht' 2018-2019:

  1. Madeliefje
  2. Straatgras
  3. Vogelmuur
  4. Klein kruiskruid
  5. Herderstasje

  Alle resultaten van de Eindejaars Plantenjacht zijn terug te lezen in het verslag van FLORON, te downloaden op Plantenjacht.nl. Om het herkennen van de meest voorkomende soorten wat makkelijker te maken, heeft FLORON een Zoekkaart Winterplanten gemaakt, die als PDF is te downloaden:

  Download de zoekkaart winterplanten.

   

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media