Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Reuzendier groeit groot om genoeg zuurstof op te nemen

  •  
09-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
walvis.jpg
De verklaring dat reuzenwaterdieren kunnen ontstaan omdat ergens veel zuurstof beschikbaar is, lijkt niet te kloppen. Ze zijn eerder zo groot juist om voldoende zuurstof op te nemen, betogen onderzoekers van de Radboud Universiteit en Liverpool University in Functional Ecology.
Koude wateren
Reuzenlibellen en reuzentrilobieten kennen we alleen nog fossiel, maar reuzenvissen, -garnalen en -octopussen zijn nog altijd te vinden in koude, zuurstofrijke wateren.
Zuurstofaanbod
Werden en worden deze koudbloedige dieren zo groot vanwege het grote zuurstofaanbod, zoals vaak wordt aangenomen? Nee, zeggen Wilco Verberk, bioloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen en collega Atkinson van Liverpool University.
Langzaam
Voor de hedendaagse reuzen in koud water kan die verklaring niet kloppen. Want in de Poolzee zit weliswaar veel zuurstof, het opnemen van zuurstof (diffusie) in de kou gaat erg langzaam. Zo langzaam, dat de dieren in het koude water zelfs minder zuurstof kunnen opnemen dan uit warmer water met minder zuurstof.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.