Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Reuzenleeuwen in Nederland

  •  
31-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1194 keer bekeken
  •  
Hoehlenloewe_CaveLion_hharder.jpg
Het is amper voor te stellen, maar Nederland was vroeger het leefgebied van een van de grootste katachtigen ooit: de grottenleeuw.
IJstijd
De grottenleeuw ( Panthera leo speleae ) leefde in het pleistoceen, een periode waarin Nederland geteisterd werd door heftige ijstijden. Door de kou lag de Noordzee zelfs voor een groot deel droog, omdat enorme hoeveelheden zeewater opgeslagen lagen in landijs. Hierdoor ontstond een steppelandschap waar dieren als mammoeten, steppewisenten en rendieren graasden; ideale prooidieren voor de grottenleeuw.
Enorm
Net als veel andere dieren in deze voornamelijk koude periode was de grottenleeuw enorm. Ze waren naar schatting 10% groter dan de huidige Afrikaanse leeuw. Hun grootte heeft ze echter niet kunnen redden van de ondergang: net als veel andere grote ijstijddieren zijn ze uitgestorven. De reden wordt vaak gezocht in het veranderende klimaat.
Vindplaatsen
Nederland is een goede plaats om fossielen van grottenleeuwen te vinden. Vooral in de Noordzee worden veel fossiele resten opgevist. Maar ook op het vaste land worden skeletresten, kaken, losse tanden en kiezen gevonden, waar ze zijn begraven onder dikke lagen riviersediment .
Bron: De sabeltandtijger uit de Noordzee van Dick Mol et al. en www.geologievannederland.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.