Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rivier de Berkel is weer schoon

  •  
05-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
berkel_Miel de Rooy

© DE BERKEL BIJ ALMEN, foto: Miel de Rooy

Waterschap Rijn en IJssel is klaar met het leegbaggeren van een deel van de rivier de Berkel in de Achterhoek. Woensdag kan het riviertje weer doorstromen zoals normaal, laat het schap dinsdag weten.
Een deel van de Berkel raakte begin vorige maand vervuild , nadat een persleiding bij Lochem knapte. Daardoor stroomde afvalwater van een zuivelfabriek in de rivier. Vele duizenden vissen gingen dood door zuurstofgebrek. De bodem van de Berkel bleek ook vervuild met resten uit het afvalwater, zodat uitbaggeren nodig was.

Herstel

Het schap stuurt voorlopig nog vers water uit het nabijgelegen Twentekanaal naar de Berkel. Ook de zuurstofplaten op de bodem van de Berkel, pompen en beluchters blijven in gebruik. Het schap hoopt dat de ecologie in het bijzondere natuurgebied zich daardoor goed herstelt, maar komend voorjaar zal pas blijken of dat is gelukt.
Het vervuilde rivierwater is opgeslagen in een oud baggerdepot van Rijkswaterstaat. Het is nog niet bekend hoe dat depot wordt schoongemaakt. Over de oorzaak van de persleidingbreuk is nog niets bekend.
Bron: ANP

Meer over:

berkel, vervuild
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.