Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Riviergebieden worden overgenomen door exotische planten

  •  
31-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Duizendknoop.jpg

© Duizendknoop - Fotograaf: JanusBlankers

Rivieren vormen een soort snelweg voor de verspreiding van invasieve exotische planten zoals de Japanse duizendknoop. Op plekken waar de rivier nieuw zand heeft neergelegd, groeien de exoten snel. Dat melden onderzoekers van Deltares, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen en het Duitse Instituut voor Uiterwaardecologie.

Groei

Langs de uiterwaarden van Europese rivieren groeien exoten sneller en vormen dichtere vegetaties dan de oorspronkelijke vegetatie. Onderzoekers combineerden een bestaand computermodel voor waterstroming en zandafzetting met een nieuw model voor vestiging, groei en afsterven van planten. Ze gebruikten de gegevens van wilgen, populieren en de Japanse duizendknoop. De resultaten van het model lieten zien dat binnen een paar jaar de invasieve soort dominant was.

Risico op overstromingen

De wildgroei aan invasieve exoten verhoogt het risico op hoge waterstanden. Het water wordt door de dichte begroeiing van de Japanse duizendknoop beter tegengehouden dan door typische Nederlandse oeverplanten. Hierdoor stroomt de rivier langszamer en wordt de waterstand nog hoger bij hoogwater. Dit zorgt voor een hoger risico op overstromingen in de zomer en herfst, als de Japanse duizendknoop op zijn grootst is.
Bron: Universiteit Utrecht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.