Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rol van grote aaseters in het ecosysteem_10_05_2013

  •  
10-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dooddoetleven_02.jpg
Het is koud en besneeuwd als Bart Kooij en Björn Mols hun eerste dode edelhert voor de camera leggen.
Kadavers
De twee studenten bos,- en natuurbeheer zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest om op verschillende locaties edelherten te plaatsen voor hun onderzoek aan aaseters in de Nederlandse natuur. In de meeste gebieden worden kadavers van grote beesten zoals reeën, wilde zwijnen en edelherten opgeruimd door mensen, maar op de Veluwe laat Natuurmonumenten dat werk over aan de natuur. Het is bekend dat hier allerlei insecten en schimmels bij betrokken zijn, maar we weten nog weinig over de relatie tussen grote aaseters en de afbraak van kadavers.
Inzicht
Hoog tijd dus om hier eens naar te kijken. Het onderzoek van de studenten is een pilotproject van de Wageningen Universiteit dat veel nieuwe inzichten moet opleveren naar welke aaseters er op de kadavers afkomen en wat voor gedrag ze vertonen. In onze natuur is de grote aasetergemeenschap beperkt tot een paar soorten, waarvan de algemeenste misschien wel vossen en buizerds zijn. In sommige gebieden komen ook zwijnen en raven voor. 
Camera's
De studenten verwachten dat het aantal soorten aaseters dat voor de camera verschijnt zal toenemen als er ook meer soorten in het gebied voorkomen. Ze zijn ook benieuwd of er ook een soort hiërarchie tussen soorten bestaat. In het filmpje kan je bijvoorbeeld al zien dat de vossen wachten totdat de zwijnen klaar zijn met eten. Wat gaat er nog meer gebeuren voor de camera’s? We houden het in de gaten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.