NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rol van grote aaseters in het ecosysteem_10_05_2013

  dooddoetleven.jpg

  Het is koud en besneeuwd als Bart Kooij en Björn Mols hun eerste dode edelhert voor de camera leggen.

  Kadavers
  De twee studenten bos,- en natuurbeheer zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest om op verschillende locaties edelherten te plaatsen voor hun onderzoek aan aaseters in de Nederlandse natuur. In de meeste gebieden worden kadavers van grote beesten zoals reeën, wilde zwijnen en edelherten opgeruimd door mensen, maar op de Veluwe laat Natuurmonumenten dat werk over aan de natuur. Het is bekend dat hier allerlei insecten en schimmels bij betrokken zijn, maar we weten nog weinig over de relatie tussen grote aaseters en de afbraak van kadavers.

  Inzicht
  Hoog tijd dus om hier eens naar te kijken. Het onderzoek van de studenten is een pilotproject van de Wageningen Universiteit dat veel nieuwe inzichten moet opleveren naar welke aaseters er op de kadavers afkomen en wat voor gedrag ze vertonen. In onze natuur is de grote aasetergemeenschap beperkt tot een paar soorten, waarvan de algemeenste misschien wel vossen en buizerds zijn. In sommige gebieden komen ook zwijnen en raven voor. 

  Camera's
  De studenten verwachten dat het aantal soorten aaseters dat voor de camera verschijnt zal toenemen als er ook meer soorten in het gebied voorkomen. Ze zijn ook benieuwd of er ook een soort hiërarchie tussen soorten bestaat. In het filmpje kan je bijvoorbeeld al zien dat de vossen wachten totdat de zwijnen klaar zijn met eten. Wat gaat er nog meer gebeuren voor de camera’s? We houden het in de gaten.

  Geplaatst in: Nieuws