Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roofdieren zorgen voor minder teken

  •  
13-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
prooi-vos

© Fotograaf PietBroekhof

Ecoloog Tim Hofmeester meldt in de Volkskrant dat de aanwezigheid van roofdieren het aantal teken in een natuurgebied verlaagt. In gebieden met roofdieren leven twintig keer minder teken dan in gebieden zonder de predators. Met minder teken daalt ook het risico op de ziekte van Lyme.

Prooidieren houden zich gedeisd

Als verklaring geeft de onderzoeker dat teken veel voorkomen op de meeste prooidieren, een goed voorbeeld zijn muizen, en waar roofdieren zitten worden deze muizen als het ware in toom gehouden. Doordat er roofdieren aanwezig zijn gedragen de prooien zich anders dan wanneer er geen predators zijn en houden ze zich meer gedeisd. Hierdoor doen ze ook minder teken op.

Opkomst bos

Dat de teek in opmars is komt volgens de ecoloog door de toename van het percentage bos in Europa. Hier voelt de teek zich thuis. De opvatting dat er een verband is tussen aantallen teken en aantallen roofdieren, is volgens Hofmeester daarom maar deels waar.
De gedachte dat teken te bestrijden zijn door op roofdieren te jagen, gaat niet op volgens de ecoloog. Beter kunnen speel- en recreatiebossen met hekken worden afgesloten voor herten en reeën, die wel teken verspreiden. Binnen een paar jaar zouden er dan nauwelijks nog teken zijn.

Stadse teek

Een nieuw habitat waar ook steeds vaker teken worden waargenomen is de stad. Hier zitten veel gastheren waarop de teek zit en nu nog relatief weinig roofdieren.
Door: NU.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.