Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roofvogels illegaal gedood

  •  
27-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Buizerd in het Reestdal

© Buizerd in het Reestdal. Fotograaf: hjhof

Zo’n 1500 vogels in Nederland worden jaarlijks het slachtoffer van illegale praktijken als jacht en vergiftiging. Vooral roofvogels moeten het ontgelden. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek van BirdLife Europe. In Nederland is het Friesland dat de kroon spant met het meeste dodelijke slachtoffers. 

Nesten

Buizerds staan bovenaan de lijst, maar ook havik, bruine kiekendief en rode wouw worden regelmatig dood gevonden. Ook worden nesten gevonden die zijn vernield, of waar doorheen geschoten is. 

Motief

Over de motieven van de daders is het gissen. Arnoud de Vries van de Friese Milieufederatie vermoedt dat die gezocht moeten worden in de kringen van jagers, duivenmelkers en ook wel boeren die aan weidevogelbeheer doen. Door een gebrek aan opsporingscapaciteit bij de politie worden er weinig overtreders op heterdaad betrapt of opgespoord na sporenonderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.