Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rotbeesten: de grasvlieg

  •  
06-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5998 keer bekeken
  •  
De grasvlieg is geelglanzend of groen van kleur en heeft -duidelijk zichtbaar- drie glanzende, zwarte strepen op de bovenzijde van zijn borst-stuk. De vlieg is ca. 3 mm lang en heeft bijna geen haren. De ogen van de grasvlieg zijn groen; bij dode exemplaren wordt de kleur steeds donkerder. De larven ontwikkelen zich voornamelijk in ongemaaid, doorgaans verwaarloosd grasland.
Leefwijze
Vaak dienen gebouwen als overwinteringsplaats voor grote zwermen grasvliegen. Met een ge-zwollen achterlijf zoeken ze in het najaar deze plaatsen op, om er enkele maanden te verblijven. In het voorjaar vertrekken ze; dan zijn ze aanmerkelijk afgeslankt. Grasvliegen zijn volkomen onschadelijk, maar door de grote aantallen waarin ze voorkomen kunnen ze wel erg hinderlijk zijn.
 
Wering
Om een grasvliegenplaag in het najaar te voor-komen, moet op de eerste plaats in de zomermaanden het binnendringen in gebouwen on-mogelijk gemaakt worden. Fijnmazig horrengaas is daarvoor geschikt. Ook kan het helpen om gaten en kieren in de buitenmuur af te sluiten met kit of tochtstrippen en klimplanten tegen de gevel (gedeeltelijk) te verwijderen. Afdichten vol-staat niet altijd. Grasvliegen kunnen ook via naden tussen de dakpannen binnendringen.
Bestrijding
Zodra de grasvliegen in het voorjaar actief worden, kan men het beste een paar ramen tegen elkaar open zetten of de grasvliegen opzuigen met een stofzuiger. Als dat onvoldoende effect geeft, zal met een insecticide gewerkt moeten worden. Dat heeft alleen zin, als de plaats waar de grasvliegen-zwerm zich ophoudt, is opgespoord. Is die plaats goed bereikbaar, probeer dan eerst de zwerm voorzichtig met de stofzuiger op te zuigen. Zorg er voor dat de ruimte waarin de grasvliegen zich bevinden is afgesloten.
Advies
Mochten de bestrijdingsmaatregelen, uitgevoerd aan de hand van dit advies, onvoldoende resultaat opleveren, wendt u zich dan tot het Kenniscentrum Dierplagen (KAD).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.