NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • "Royal Canin sponsort beergevechten in Oekraïne"

  beer_05.jpg

  De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters onthult beelden van illegale beergevechten in Oekraïne. Niet alleen brengt het videomateriaal de wrede en illegale mishandeling van beren in beeld, ook blijkt dat de wereldwijd opererende Franse huisdiervoederproducent Royal Canin beergevechten in Oekraïne sponsort.

  Trofee
  De beelden zijn gemaakt tijdens een wedstrijd die in april 2013 plaatsvond in bossen dichtbij Vinnytsia in Oekraïne. Bij de wedstrijd worden gedurende meerdere uren met een interval van tien minuten twee of drie honden losgelaten bij een geketende beer. De eigenaren van de meest agressieve honden krijgen een trofee met het logo van Royal Canin uitgereikt.

  Beschermd
  Dit soort wedstrijden vinden vier tot zes keer per jaar plaats in speciale trainingskampen voor jachthonden in Oekraïne, terwijl gevechten met bruine beren illegaal zijn. De bruine beer is er een beschermde diersoort en elke activiteit die bij deze dieren pijn en lijden veroorzaakt, is verboden.

  Klauwen verwijderd
  Vier Voeters schat dat er ongeveer 15 tot 20 vechtberen zijn in Oekraïne. Ze leven in kleine kooien op een betonnen vloer onder erbarmelijke omstandigheden om ze zwak te houden. Ook zijn de klauwen van de beer verwijderd. Vechtberen zijn afkomstig uit dierentuinen, circussen of het wild. Ze worden bij hun moeder weggehaald als ze slechts een paar maanden oud zijn.

  Erkent
  Vier Voeters heeft bewijs in handen dat Royan Canin meerdere van deze gruwelijke wedstrijden gesponsord heeft in de afgelopen maanden. Royal Canin heeft zijn betrokkenheid bij het berengevecht in april erkend, maar weigert in gesprek te gaan met Vier Voeters.

  Verantwoordelijkheid
  Na dit persbericht heeft Royal Canin aangegeven van toekomstige sponsoring af te zien. Vier Voeters wil echter dat Royal Canin niet enkel in woord afstand neemt. "Het bedrijf moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de overheid helpen met aangepaste opvang voor de getroffen dieren," zegt projectleider bij Vier Voeters Amir Khalil.

  Petitie
  Vier Voeters roept Royal Canin niet alleen op om voor altijd te stoppen met het sponsoren van de wrede wedstrijden, maar ook om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de toekomst van de gemartelde beren. Om de oproep kracht bij te zetten, is Vier Voeters een petitie gestart.

  Bron: Vier Voeters

  Geplaatst in: Nieuws