NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rubberen Kunstgraskorrels toch risico voor kinderen

  --740--kunstgras_korrels_schoen.51139c34e363

  Kinderen kunnen bij het sporten op kunstgras met rubberkorrels een hoger gezondheidsrisico lopen dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet voorkomen. Dat concluderen wetenschappers drie jaar na de ZEMBLA-uitzending ‘Gevaarlijk spel’.

  Lees het hele verslag 

  Wassen na contact met korrels

  Na onderzoek concludeerden het RIVM en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) dat de risico's voor kinderen verwaarloosbaar zijn. Volgens de vier hoogleraren bevatten de rapporten van beide instituten wetenschappelijke onnauwkeurigheden en tekortkomingen, waardoor het risico voor kinderen onderschat kan zijn. De beslissing of sporten onder deze omstandigheden acceptabel is, ligt nu in eerste instantie bij de ouders.'

  Volgens de wetenschappers zou de Nederlandse overheid ouders moeten adviseren hun kinderen zo goed mogelijk te beschermen tijdens en na het spelen op kunstgras met rubberkorrels. Contact van handen en mond met het granulaat dient zo veel mogelijk te worden vermeden. Ze bevelen douchen na het sporten en het wassen van sportkleding aan. Kinderen hoeven het veld niet te mijden.

  Reactie RIVM

  Volgens het RIVM zijn de conclusies van het nieuwe rapport onjuist. "De auteurs baseren hun constatering op een mogelijke onderschatting van de gevaarskant van het risico. Zij gaan voorbij aan het feit dat het RIVM in haar onderzoek juist aan de blootstellingskant factoren heeft meegenomen die waarschijnlijk leiden tot een overschatting van het risico."

  Luister ook naar de reportage van Vroege Vogels Radio 2016: ‘Rubber korrels niet alleen gevaar gezondheid

  Bron: ANP en Zembla

  Geplaatst in: Nieuws