Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruben: de Dollard

  •  
30-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ruben is naar het hoge noorden afgereisd. In Groningen, waar de Eems de zee in stroomt, is een rijk natuurgebied ontstaan: de Dollard. In de weidse uitzichten ziet Ruben zeehonden, steltlopers en een overvloed aan slib. 
De Dollard is een zeearm op de grens van Nederland en Duitsland. Letterlijk, want de grens loopt dwars door het gebied heen, de ene oever is Nederlands en de andere Duits.
Bij polder Breebaart is in 1999 een gat in de dijk gemaakt zodat het gebied weer onder invloed staat van eb en vloed en er verzilting is ontstaan. Het was toen het eerste achterdijkse getijdengebied van Nederland en met groot succes: het is een walhalla geworden voor bijvoorbeeld de broedende steltkluut. 
Een probleem is wel dat er met vloed meer slib naar binnen stroomt dan met eb naar buiten gaat. De geul slibt hierdoor dicht en ook het leven komt in gevaar: vissen kunnen steeds moeilijker stroomopwaarts zwemmen en plantjes en het eten van de steltlopers wordt verstikt. Dit natuurgebied moet dus actief worden onderhouden om het te behouden.
Voor meer informatie over de Dollard:  Het Groninger Landschap
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.