Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rugstreeppadden in Tijdelijke natuur

  •  
15-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
a896a2f3972a4155797315e8f40d45fc.jpg

© Rugstreeppad. Fotograaf: protter Poel in het gebied

Omdat het soms jaren kan duren eer een terrein wordt bebouwd, is het begrip 'Tijdelijke natuur' in het leven geroepen. In het Westelijk havengebied te Amsterdam liggen enkele van die tijdelijk natuurterreinen.
Vijf jaar geleden werd in Westpoort een braakliggend terrain van bijna 9 hectare als het ware aan de natuur teruggegeven. De voormalig stadsecoloog van Amsterdam Martin Melchers kreeg van het Amsterdamse havenbedrijf alle ruimte om er een mooi natuurgebied van te maken.
Magneet
Om het terrein zo aantrekkelijk mogelijk  te maken voor planten en dieren werd onder andere een poel gegraven. Deze poel trok als een magneet rugstreeppadden aan. Het bleek voor hun een ideale habitat. In de afgelopen vijf jaar is er dan ook een flinke populatie ontstaan.
Industrie keert terug
Maar nu moet de industrie op het terrein weer terug. En dat houdt in dat de rugstreeppad moet verhuizen. Het is aan Martin Melchers om de dieren te verplaatsen naar een nieuw, ook door hem gecreëerd terrein.
De haven van Amsterdam was de eerste met een tijdelijk natuurgebied. Inmiddels zijn er zo'n 35 tijdelijke natuurgebieden in onder andere Rosmalen, Steenwijk en in de havens van Rotterdam en Delfzijl. De ontheffingen worden uitgegeven door het ministerie van economische zaken. Het streven is om uiteindelijk 10.000 hectare Nederlands braakliggend terrein in te richten als tijdelijk natuurgebied.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.