NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Ruig grasland voor de noordse woelmuis

  noordse_woelmuis_robvdw.jpg
  Foto: robvdw

  Natuurmonumenten doet er alles aan het de noordse woelmuis naar de zin te maken in de Nieuwkoopse Plassen. En met succes, want deze zeldzame woelmuis floreert in dit waterrijke gebied.

  Muizenrijk

  In de omgeving van Nieuwkoop komen ongeveer twaalf muizensoorten voor. Zo leven er spitsmuizen, te herkennen aan kleine ogen en de spitse snuit. Ze scheiden een muskusachtige geur uit, die roofdieren moet wegjagen. Daarnaast komen er ook woelmuizen voor, waarvan de veldmuis de bekendste soort is. Dan zijn er nog de ‘ware muizen’, onder wie de bekende huismuis. Dit zijn alleseters, die zich overal wel thuis voelen. Woelmuizen zijn echte planteneters, spitsmuizen juist meer insecteneters.

  Watermuis

  De noordse woelmuis is een echte watermuis. In een natuurgebied met riet, moeras en ruige natuur voelt hij zich thuis. De laatste jaren gaat het steeds slechter met de noordse woelmuis, omdat er door verdroging en verstedelijk steeds minder leefgebied over is.

  Verruigen

  De laatste jaren heeft Natuurmonumenten daarom meer grasland laten verruigen om zo het leefgebied in de Nieuwkoopse Plassen uit te breiden. Met succes, want de populatie noordse woelmuizen is de afgelopen jaren gegroeid. Met boeren in de omgeving zijn afspraken gemaakt over het beheer. Zo blijven er meer rietoevers in de winter staan en is het beheer minder intensief geworden.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media