Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ruig grasland voor de noordse woelmuis

  •  
14-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
noordse_woelmuis_robvdw.jpg

© Foto: robvdw

Natuurmonumenten doet er alles aan het de noordse woelmuis naar de zin te maken in de Nieuwkoopse Plassen. En met succes, want deze zeldzame woelmuis floreert in dit waterrijke gebied.

Muizenrijk

In de omgeving van Nieuwkoop komen ongeveer twaalf muizensoorten voor. Zo leven er spitsmuizen, te herkennen aan kleine ogen en de spitse snuit. Ze scheiden een muskusachtige geur uit, die roofdieren moet wegjagen. Daarnaast komen er ook woelmuizen voor, waarvan de veldmuis de bekendste soort is. Dan zijn er nog de ‘ware muizen’, onder wie de bekende huismuis. Dit zijn alleseters, die zich overal wel thuis voelen. Woelmuizen zijn echte planteneters, spitsmuizen juist meer insecteneters.

Watermuis

De noordse woelmuis is een echte watermuis. In een natuurgebied met riet, moeras en ruige natuur voelt hij zich thuis. De laatste jaren gaat het steeds slechter met de noordse woelmuis, omdat er door verdroging en verstedelijk steeds minder leefgebied over is.

Verruigen

De laatste jaren heeft Natuurmonumenten daarom meer grasland laten verruigen om zo het leefgebied in de Nieuwkoopse Plassen uit te breiden. Met succes, want de populatie noordse woelmuizen is de afgelopen jaren gegroeid. Met boeren in de omgeving zijn afspraken gemaakt over het beheer. Zo blijven er meer rietoevers in de winter staan en is het beheer minder intensief geworden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.