NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Ruim 1,5 miljoen EU-burgers tegen dierenkooien

  varken kooi
  Foto: pexels

  Meer dan 1,5 miljoen Europeanen, onder wie 160.000 Nederlanders, hebben hun steun betuigd aan een Europees burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de veehouderij. Daarmee komt het onderwerp op de agenda van de Europese Commissie te staan, die er een standpunt over moet innemen.

  ‘Historisch moment’

  In totaal doen 150 Europese organisaties mee aan het initiatief. In Nederland zijn dat onder meer Compassion in World Farming (CIWF), de Dierenbescherming, Foodwatch, Wakker Dier en Varkens in Nood. Directeur van CIWF Nederland Geert Laugs spreekt van een "historisch moment". "Europa wil een diervriendelijkere veehouderij", zegt hij. "Het opsluiten van dieren in krappe kooien voor de productie van goedkoop vlees en eieren is gewoonweg onacceptabel."

  Natuurlijk gedrag

  Het gaat de dierenwelzijnsorganisaties om het opsluiten van kippen, zogende varkens, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels. "De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag", stellen ze. Volgens CIWF zijn er duurzame alternatieven, zoals veehouderij met vrije uitloop.

  Grootste campagne

  Het burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit. In de zomer van 2019 was hoogleraar Dierenwelzijn Bas Rodenburg te gast bij Vroege Vogels radio om te praten over het initiatief en over zijn onderzoek naar het verbeteren van de methodes om het welzijn van met name landbouwhuisdieren te meten. Luister het hier terug.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws