NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Ruim 28.000 handtekeningen voor het regenwoud

  petitie tegen palmolie
  Fotograaf: Marten van Dijl, Milieudefensie

  Rolf Schipper van Milieudefensie heeft vanochtend een petitie aangeboden aan diverse kamerleden tegen de kap van oerwoud voor de aanleg van palmolieplantages. De petitie tegen het gebruik van voedsel in onze brandstoftanks is in 2,5 maand tijd door ruim 28000 Nederlanders ondertekend. De aanwezige Kamerleden kregen ook de mogelijkheid een Virtual Reality film van Milieudefensie te bekijken. Met een VR-bril op stonden ze midden in een oerwoud dat werd ontbost voor de aanleg van een palmolieplantage. Palmolie is een veelgebruikte grondstof voor biodiesel. 

  Debat biobrandstoffen

  Vandaag, vier december, is het Kamerdebat over biobrandstoffen in de Tweede Kamer. Het huidige voorstel laat ruimte voor veel meer biobrandstoffen uit voedselgewassen, zoals palmolie en soja. Rolf Schipper, campagneleider Bossen bij Milieudefensie: "Wat ooit bedacht was als redding van het klimaat, is een zwarte nachtmerrie geworden voor de bewoners van het regenwoud. Grote branden, eindeloze plantages, uitstervende orang-oetans en verjaagde bewoners. Allemaal het gevolg van ons biobrandstoffenbeleid." De Tweede Kamer kan vandaag het plan - dat onder voormalig staatssecretaris Dijksma tot stand kwam - bijsturen om te zorgen dat er geen voedsel meer in de tank wordt bijgemengd, en het regenwoud blijft staan. 

  regenwoud VR

  Fotograaf: Marten van Dijl, Milieudefensie

  ‘Wordt Nederland een voorvechter?’

  Staatssecretaris Van Veldhoven is verantwoordelijk voor de Nederlandse inzet voor het Europese biobrandstofbeleid voor de periode 2021-2030. Schipper: "Wordt Nederland een voorvechter van duurzaam transport? Het kán. Als Van Veldhoven in Europa pleit voor een einde aan voedsel in de tank, wordt ze misschien wel de redder van het regenwoud." 

  Campagne Trek de Grens 

  De petitie van Milieudefensie is onderdeel van de campagne Trek de Grens. In 2,5 maanden tekenden ruim 28.000 mensen voor het behoud van het regenwoud, en voor een einde aan voedselbrandstoffen.

  Gebruik voedselbrandstoffen

  De roep om een eind aan het gebruik van voedselbrandstoffen klinkt steeds luider. Afgelopen zaterdag publiceerden meer dan 150 wetenschappers een open brief aan de regering, waarin zij pleiten voor een eind aan het gebruik van voedselbrandstoffen. De milieucommissie van het Europees Parlement stemde onlangs voor een volledige stop van voedselbrandstoffen zoals palmolie, en ook de Europese Commissie sprak zich verschillende keren uit voor het afbouwen van het palmolie gebruik.  

  Bron: milieudefensie

  Geplaatst in: Nieuws

Meer in Nieuws