NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rusland bevrijdt ruim honderd walvisachtigen

  Orka_rechtenvrij
  Foto: pixabay

  Rusland is begonnen met het vrijlaten van een groep van bijna honderd walvisachtigen die in het uiterste oosten van het land gevangen worden gehouden in kleine kooien. Dat meldt de staatstelevisie. Internationaal was veel commotie ontstaan over de behandeling van de dieren bij de havenstad Nachodka. Russische media spraken over een ‘walvissengevangenis’.

  Verstandig besluit

  De Russische vice-premier Aleksej Gordejev zei dat de walvissen teruggaan naar waar zij werden gevangen. Het project dat gefaseerd wordt uitgevoerd gaat zo'n vier maanden duren. “We hebben het verstandige besluit genomen op aanbeveling van wetenschappers om de dieren terug te brengen naar hun natuurlijke habitat waar ze gevangen zijn, naar hun vertrouwde omgeving”, zei de minister die sprak op de jaarlijkse vraag- en antwoordsessie van president Vladimir Poetin.

  Internationale verontwaardiging

  De benarde toestand van de tien gevangen orka's en 87 witte dolfijnen die in een baai bij de haven van Nakhodka worden vastgehouden, leidde tot internationale verontwaardiging. Zo publiceerde actrice Pamela Anderson een open brief waarin ze president Vladimir Poetin om hulp vroeg. Acteur Leonardo DiCaprio deelde op sociale media een petitie waarin werd opgeroepen de dieren vrij te laten.

  Het was de bedoeling de dieren te verkopen, bijvoorbeeld aan dolfinaria en Chinese kopers.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws