NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rust en ruimte op Schiermonnikoog

  VV_Afl17_Schiermonnikoog to pt_frame_2308

  Op Schiermonnikoog heeft 933 inwoners. Het eiland is autoluw, en is dan ook met name geliefd vanwege de aanwezige rust en ruimte. Er broedt een grote lepelaarskolonie, omringd door meeuwen. Tussen het gras tjirpen allerlei soorten sprinkhanen.

  Nationaal Park

  Het grootste gedeelte van dit veelzijdige eiland valt onder Nationaal Park Schiermonnikoog, één van de twintig Nederlandse nationale parken, met volop duinen, strand, bossen, wad en polder. De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse flora staan vermeld, zijn op dit waddeneiland te vinden. Ook staat Schiermonnikoog bekend als vogeleiland: zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier nog altijd veel meer vogels dan mensen.

  Vondsten uit zee

  Op het strand van Schiermonnikoog spoelt allerlei moois aan. Je kunt er veel bijzondere soorten schelpen vinden. Dat komt omdat er aan de oostkant diepe geulen in de buurt van het eiland komen. Zo komen schelpen uit diepere delen van de Noordzee op het strand terecht. Een goed voorbeeld van zo'n zeldzame schelp is de noordkromp. Dit schelpdier kan meer dan 500 jaar oud worden. De eb- en vloedlijn zijn de beste plekken om naar schelpen te zoeken. Daar vind je tepelhoornen, groot tafelmesheften en wulken.  

  Vroege Vogels op Schiermonnikoog, vrijdag 21 september vanaf 19.35 uur op NPO2

  Geplaatst in: Fragment TV

Media