Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rust en ruimte op Schiermonnikoog

  •  
18-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
VV_Afl17_Schiermonnikoog to pt_frame_2308
Op Schiermonnikoog heeft 933 inwoners. Het eiland is autoluw, en is dan ook met name geliefd vanwege de aanwezige rust en ruimte. Er broedt een grote lepelaarskolonie, omringd door meeuwen. Tussen het gras tjirpen allerlei soorten sprinkhanen.

Nationaal Park

Het grootste gedeelte van dit veelzijdige eiland valt onder Nationaal Park Schiermonnikoog, één van de twintig Nederlandse nationale parken, met volop duinen, strand, bossen, wad en polder. De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse flora staan vermeld, zijn op dit waddeneiland te vinden. Ook staat Schiermonnikoog bekend als vogeleiland: zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier nog altijd veel meer vogels dan mensen.

Vondsten uit zee

Op het strand van Schiermonnikoog spoelt allerlei moois aan. Je kunt er veel bijzondere soorten schelpen vinden. Dat komt omdat er aan de oostkant diepe geulen in de buurt van het eiland komen. Zo komen schelpen uit diepere delen van de Noordzee op het strand terecht. Een goed voorbeeld van zo'n zeldzame schelp is de noordkromp . Dit schelpdier kan meer dan 500 jaar oud worden. De eb- en vloedlijn zijn de beste plekken om naar schelpen te zoeken. Daar vind je tepelhoornen, groot tafelmesheften en wulken.  

Meer over:

schiermonnikoog
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.