NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Rutte ontvangt Merkel voor klimaatoverleg

  overstroming hoog water klimaatverandering
  Bron Pixabay

  Premier Mark Rutte ontvangt donderdag de Duitse bondskanselier Angela Merkel en drie van haar ministers in het Catshuis voor een overleg over de aanpak van klimaatverandering.

  Naast Rutte en Merkel zijn van beide landen de bewindspersonen aanwezig die beleid maken op het gebied van het klimaat. Zo treft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zijn collega Peter Altmaier. Verder zijn de ministers Olaf Scholz (Financiën) en Svenja Schulze van Milieu, beiden lid van het 'klimaatkabinet' van Merkel, aanwezig bij het kabinetsoverleg.

  Klimaatakkoord

  Nederland presenteerde in juni het klimaatakkoord na maandenlang polderen. Het Duitse kabinet wil voor het einde van het jaar met een concreet plan komen om de uitstoot van CO2 in het land te reduceren.

  Volgens het kabinet wordt er door buurlanden met veel interesse gekeken naar de Nederlandse klimaataanpak. Wiebes zal de Duitse delegatie dan ook uitleg geven over het akkoord en "hoe wij dat doen met die tafels en vertegenwoordigers".

  Samenwerken

  Het kabinet vindt het belangrijk dat Nederland als klein land samenwerkt met andere landen als het om klimaataanpak gaat. Duitsland en Nederland zijn daarnaast "op veel terreinen echt van elkaar afhankelijk", aldus Wiebes. "Een heel groot deel van de Duitse industrie is bijvoorbeeld aangewezen op de Rotterdamse haven."

  Na de bijeenkomst zeiden beide partijen dat Nederland en Duitsland samen de basis gelegd hebben voor een langdurige en nauwe samenwerking op klimaatgebied. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd na een ontmoeting met onder anderen premier Mark Rutte op het Catshuis in Den Haag.

  Bron: ANP

  Geplaatst in: Nieuws