Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Saeftinghe: Zeeuws oerlandschap

  •  
12-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
chiel1
Het Haringvliet en de Grevelingen werden afgesloten en de Oosterschelde kreeg een stormvloedkering; de enige zeearm die open bleef is de Westerschelde. In het Verdronken land van Saeftinghe hebben eb en vloed nog vrij spel en dat is te zien. Ecoloog Chiel Jacobusse komt graag in dit laatste stukje wildernis van Zeeland. 
Deltaportretten
Het radioportret van Chiel Jacobusse is de laatste in een reeks 'Deltaportretten' n.a.v. het openzetten van de sluizen in het Haringvliet. Zeven portretten zijn de afgelopen weken uitgezonden van mensen die op één of andere manier betrokken zijn bij de natuur en het landschap in de Zeeuwse/Zuid Hollandse delta. Wat hebben de dammen en dijken van deltawerken teweeggebracht in deze gebieden? Behalve de Biesbosch worden het Haringvliet, de Grevelingen, de Oosterschelde en de Westerschelde bezocht door de geïnterviewden.

Chiel Jacobusse

Chiel Jacobusse is ecoloog bij Het Zeeuwse Landschap en weet hoe Chiel als geen ander zijn kennis van en liefde voor de Zeeuwse natuur weet uit te dragen, o.a. met zijn natuurrubriek in de PZC, zijn bijdrage aan de boekenserie Fauna Zeelandica en de lezingen en excursies die hij geeft. Chiel Jacobusse is behalve ecoloog ook een bevlogen natuurfotograaf. 
Chiel Jacobusse groeide op in ’s Gravenpolder op Zuid Beveland. Het was de tijd  van vooruitgangsdenken en schaalvergroting, veel natuurgebieden gingen op de schop. “Zo jong als ik was vond ik dat een enorm verlies. De Kaloot, Zuid Sloe, de Poel bij Goes..  overal gingen de bulldozers woest tekeer, het was echt een periode van teloorgang. Dat heeft mij gemaakt tot wie ik ben, vanaf dat moment ben ik me gaan inzetten voor de natuur. We hebben wel geprotesteerd, heel netjes, met handtekeningenacties en zo. In de Poel hebben we stukken natuur heg voor heg bevochten, maar uiteindelijk bleef er maar weinig over. Gelukkig zijn ze van de Yerseke Moer wel afgebleven.”
Naast de radioportretten in Vroege Vogels zullen de portretten in geschreven vorm verschijnen in een publicatie van het Wereld Natuur Fonds. Naar verwachting zal dat in december uitkomen.

Meer over:

saeftinghe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.