Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Samen voor de spisula en de zwarte zeeëend

  •  
04-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
spisulavisserij

© foto: Rob Buiter

Jaren waren ze verdwenen, maar nu worden er op verschillende plekken in de Noordzee weer schelpenbanken van halfgeknotte strandschelpen, of 'spisula's' gevonden. Dit zijn schelpen waar de zwarte zeeëenden in de winter op foerageren. Maar ook de vissers zijn geïnteresseerd in het bevissen van deze schelpen, voor de export naar landen waar 'fruit de mèr' op het menu staat. Waar vissers en natuurbeschermers elkaar jarenlang bevochten hebben, slaan ze op dit dossier de handen ineen. Beide partijen helpen bij het bepalen van de 'bestanden' van de schelpdieren en houden ook de zwarte zeeëenden in de gaten. Waar zitten de schelpen op een aantrekkelijke diepte voor de eenden, en zou je dus beter niet moeten bevissen, en waar zou visserij minder kwaad kunnen?
Het onderzoek wordt wetenschappelijk begeleid door Katja Philippart van het Texelse NIOZ en Mardik Leopold van Wageningen Marine Research. 
Bij de foto (vlnr) Katja Philippart (NIOZ), Andre Seinen (spisulavisser), Mardik Leopold (WMR) en Thijs den Otter (VBN)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.