NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Schaapskudde Brunssummerheide krijgt hulp van geiten

  vv_newsimg_287858.jpg

  Sinds half mei krijgt de kudde Schoonebeeker schapen hulp van zes Nederlandse Landgeiten. Het voordeel van de samenwerking is dat beide dieren op een andere manier grazen. Door de geiten raken de schapen wat enthousiaster, ze volgen het goede voorbeeld van de gretige grazers. Zo krijgen ook de iets moeilijker bereikbare gewassen op de Brunssummerheide (L) een graasbeurt.

  Geiten zijn knabbelaars die bijvoorbeeld jonge berkenbomen goed aankunnen. Van oorsprong leefden deze dieren op hogere, steile en rotsachtige hellingen . Ze kunnen goed klimmen en op de achterpoten staan. Met hun harde maar zeer bewegelijke bek eten ze gewassen die voor andere planteneters minder aantrekkelijk zijn, zoals braam en boombast. Ze eten het liefst voedsel met een hoog gehalte aan eiwit en een laag gehalte aan vezels. Daarom kiezen zo voor knoppen, jonge bladeren van loofbomen, struiken en kruiden op het menu. Ze eten weinig gras.

  Wilt u de schapen met geiten aan het werk zien? Breng dan een bezoek aan de Brunssummerheide. De medewerkers in het Bezoekerscentrum Brunssummerheide kunnen u precies vertellen waar de dieren grazen. U vindt het bezoekerscentrum op:


  Schaapskooiweg 99
  6414 EL Heerlen
  T. 045 - 563 03 55

  Geplaatst in: Nieuws