NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Schaduwplanten Festival

  Schaduwplanten_SAM_1391.jpg

   Dit weekend, 5 en 6 juli, is het eerste Schaduwplanten Festival. In Eenrum, zo'n 25 kilometer ten noorden van de stad Groningen. Twee dagen lang worden planten die van schaduw houden eens "in het zonnetje gezet" op kwekerij 'De Kleine Plantage' met lezingen en exposities. Dat verdienen ze!

  Vroege Vogels gaat met een schaduwplantenfan op bezoek in één van de meest bijzondere particuliere schaduwtuinen van Nederland. Cor van Gelderen is eigenaar van plantenkwekerij Esveld in Boskoop. Hij is gespecialiseerd in allerlei schaduwplanten: zo heeft hij meer dan duizend verschillende rhododendrons in de aanbieding. Bovendien verscheen van hem onlangs het boek Schaduwplanten - Het Complete Naslagwerk'. Op het Schaduwplanten Festival geeft hij een lezing over zijn favorieten. Hij publiceerde onlangs ook een mooi boek over deze (ondergewaardeerde) planten.

  John Ramsbotham is van origine Engelsman; in Hoevelaken heeft al al bijna 25 jaar samen met zijn vrouw Joyce een unieke en grote bostuin waar je ook veel planten uit de kwekerij van Cor van Gelderen kunt vinden. Een reportage in één van de sfeervolste tuinen van ons land.

  Het Schaduwplanten Festival: De Kleine Plantage

  Schaduwtuin: Op De Haar van John & Joyce Ramsbotham

  De kwekerij van Cor van Gelderen: Esveld Boskoop

  Boek Schaduwplanten - Het Complete Naslagwerk
  auteur: Cor van Gelderen, Hans Bruckman, Bram Wolthoorn
  ISBN: 9789462500020
  uitgever: Forte Uitgevers
  pagina's: 192
  binding: Paperback
  jaar: 2014

  Op de foto Cor van Gelderen (links) en John Ramsbotham bij een heerlijk geurende schaduwplant, een boerenjasmijn Philadelphus. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio