Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke vrijdag om 19.40 uur op NPO2

 • Schaliegas: het nieuwe goud?

  gas-rig-036.jpg

  In het Brabantse Boxtel zijn plannen voor proefboringen naar schaliegas. Volgens de voorstanders zit er genoeg in de bodem om Nederland decennialang van gas te voorzien. Belangrijk, want de beroemde gasbel van Slochteren raakt op. Bewoners en instanties als de Brabantse Milieufederatie en Brabant Water verzetten zich hevig. Volgens hen zijn er nogal wat risico’s aan verbonden aan de boringen en is schaliegas schadelijk voor het milieu.

  Risico's
  Hoogleraar Bio-energie Hubert Veringa legt uit hoe het zit. Veringa was woensdag als deskundige bij een grote schaliegasbijeenkomst in Boxtel. Op de avond bleek dat de gemeente alsnog wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de risico's die samenhangen met een proefboring naar schaliegas. Eerder deze maand vroeg een ruime meerderheid van de Provinciale Staten in Noord-Brabant al om een onafhankelijk onderzoek. Tweede Kamerlid Diederik Samsom van de PvdA wil in de Tweede Kamer een hoorzitting houden.

  Wat is het eigenlijk, schaliegas?
  Het gaat om moeilijk winbaar gas verstopt in leisteenlagen diep (kilometers) onder de grond. Het wordt naar boven gehaald door de steenlagen te kraken. Dat gebeurt met water en zand, zodat de scheuren openblijven en het gas vrij-komt. Ook worden in sommige gevallen chemicaliën gebruikt. Die moeten ervoor zorgen dat leidingen en ander materiaal niet gaan roesten. Bij deze methode van winning wordt enorm veel water gebruikt. Ook blijkt uit Amerikaans onderzoek dat drinkwater in de buurt van de boorputten hoge concentraties aan methaan bevatten.

  Maak kans op twee vrijkaartjes voor de documentaire Gasland over schaliegas op het Strawberry Earth Filmfestival. Klik hier om mee te doen.

  Foto boven: proefboring naar schaliegas in het Verenigd Koninkrijk door het bedrijf Cuadrilla, dat ook in Boxtel wil gaan boren.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media