Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schap vol vegavlees, NVWA waarschuwt er één

  •  
03-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Veggie food

© Bron: Pixabay

De schappen van de supermarkten liggen vol met vegetarische producten met vleesnamen, maar de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft alleen de Vegetarische Slager gewaarschuwd de verwijzingen naar vleesproducten en dieren te staken.
De NVWA gaf een waarschuwing uit naar aanleiding van één klacht en na een kort onderzoek, onder meer op de website van de Vegetarische Slager. Vervolgens kreeg het bedrijf een sommatie om voor maart 2018 alle verwijzingen naar "speckjes", "gehackt" en zo verder te staken. De vegetarische gehaktballetjes van Unox, AH Vega Fijngehakt, Vegetarisch Kruimgehakt van Jumbo, Vivera Plantaardige Kipstukjes en Goodbite Vegetarisch Vers Gehakt worden vooralsnog ongemoeid gelaten.

Geen klacht, geen oordeel

"Daar hebben we geen klacht over ontvangen en geen onderzoek naar gedaan", aldus een woordvoerder van de NVWA. "Daar hebben we dus geen oordeel over." Als er een klacht wordt ingediend, zal de warenautoriteit die per product beoordelen. Wel voegt de NVWA er aan toe dat producenten zich aan dezelfde regels moeten houden: consumenten mogen niet worden misleid door een combinatie van vegetarische vleesvervangers en toevoegingen van dieren of vleesproducten. "Producenten zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de Warenwet."

Verbazing

De Consumentenbond is verbaasd over de maatregel van de NVWA. "Gelijke monniken, gelijke kappen, zou je zeggen", reageert de bond. "Uit eigen onderzoek weten we dat vegetarische producten niet of nauwelijks tot klachten of misverstanden leiden." Volgens de Consumentenbond staat op verpakkingen van de Vegetarische Slager heel groot dat het om een vegetarisch product gaan. "En dat is dus geen vlees." Op de Visvrije Tonyn van de Vegetarische Slager staat nadrukkelijk vermeld dat soja de bron van eiwitten is en ook daar heeft de bond geen problemen mee.
Albert Heijn krijgt evenmin klachten van klanten. "We verkopen de producten van de Vegetarische Slager en de successen spreken voor zich. Die producten lopen erg goed."

Belangrijkere zaken

Ook dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood reageert vol verbazing. "Stalbranden, miljoenen illegaal geamputeerde biggenstaartjes en slachthuisschandalen. De NVWA had het blijkbaar te druk met onderzoek naar Gerookte Speckjes", schrijft de belangenclub op Facebook.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.