Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schapen geweerd van dorre dijken

  •  
17-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
eksteropschaap

© Ekster op schaap - Fotograaf Stornebrink

Boeren moeten hun schapen tijdelijk van de rivierdijken halen. Het gras op de dijken is door de aanhoudende droogte zo dor, dat grazende schapen schade kunnen veroorzaken aan het wortelstelsel van de grasmat. Een stevige grasmat is belangrijk voor de stabiliteit van de dijk in tijden van hoogwater.

Niet grazen

Waterschap Rivierenland heeft boeren langs de Rijn, Waal, IJssel en Maas maandag verzocht om de dijken te ontzien. Waar het gras kort en dor is, mogen geen schapen meer rondlopen. Waterschap Drents Overijsselse Delta verbood vorige week al begrazing door schapen op de dijken langs de IJssel, de Vecht, het Zwarte Water en de Sallandse weteringen.

Extra water voor schapen

De Gezondheidsdienst voor Dieren roept schapenhouders op om hun dieren veel extra water te geven. Schapen krijgen bijna geen vocht binnen nu het gras niet alleen op de dijken, maar overal verdort en niet meer aangroeit. Watergebrek leidt bij schapen onder meer tot ernstige groeivertraging.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.