NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Scheet van een bever

  beverscheet_zg

  Scheet van een bever

  Martin van Zuylen probeerde een bever in het donker te vinden. In eerste instantie is er niet zoveel te zien maar dan laat de bever van zich horen. Dus zet vooral je geluid aan!

  Bevers zijn terug van weggeweest. Nadat de bever in Nederland in 1826 was uitgestorven, is hij de afgelopen 30 jaar weer volop te bewonderen in de Nederlands natuur. In 1988 werden de eerste bever uitgezet in de Biesbosch en 1994 werden de bevers geherintroduceerd in de Gelderse Poort.

  De meest recente uitzetting vond plaats in 2008 bij het grensgebied tussen Groningen en Drenthe. De meeste bevers werden gefokt onder andere bij Natuurpark Lelystad. Sommige van die bevers zijn toen ontsnapt en nu leven er meer dan 140 bevers op verschillende plekken in Flevoland. Als je bevers wil vinden moet je kijken in het overgangsgebied tussen land en water zoals moerassen, langs beken, rivieren en meren.

  De bever geeft de voorkeur voor rustige meren en rivieren omringt door broekbossen met wilgen en essen. Het maakt niet uit of nu gaat om stromend of stilstaand water. Wel is een waterdiepte van minimaal 50 cm een vereiste. Als het water minder dan 50 cm diep is en er is stromend water, dan worden er dammen gebouwd om de gewenste waterdiepte te krijgen.

  Geplaatst in: Zelf Geschoten

Meer in Zelf Geschoten