Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schildpadden in Nederland (fotoserie)

  •  
19-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4839 keer bekeken
  •  
schilpad-nromaal.jpg

© Geelbuikschildpad in de zon

Het blijft een vreemde gewaarwording, zo’n exotisch ogende schildpad midden in een stadse vijver. En let op: er zitten gevaarlijke en vervelende soorten tussen! Zowel voor mens als dier.
Huisdier
In Nederland komen van nature geen zoetwaterschildpadden voor, ze zijn losgelaten door mensen die ze als huisdier hielden. Hoewel het bij ons te koud is voor succesvolle voortplanting, kunnen sommige dieren zich jarenlang handhaven. De vier soorten die je het meest ziet zijn: de roodwang-, geelwang-, geelbuik- en zaagrugschildpad.
schilpad4

© Op deze foto zie je de geelbuik- (links) en de roodwangschildpad (rechts). Fotograaf: gerard9095

Zonnebad
De meeste schildpadden zijn gek op zonnen en liggen dan vaak op hout of stenen. Hoewel het er ontspannen uitziet, zijn ze zeer alert en duiken bij verstoring snel onder water. 
schildpad3

© Alert opwarmen in het zonnetje. Fotograaf: tinyvdmeer.

Verrast
De schildpadden vallen niet alleen op bij verbaasde recreanten, ook onze ‘eigen’ fauna weet nog niet precies wat ze ermee moeten.
schildpad1

© Deze blauwe reiger pikt naar de kop van de schildpad, maar die trekt hem natuurlijk meteen in. Fotograaf: bonteklepper.

Kaper
De schildpadden zijn overigens niet zo onschuldig als ze eruit zien. Ze staan erom bekend dat ze de nesten van futen kunnen kapen.
schildpad2

© Deze schildpad pikt het nest van de fuut in. De eieren van de fuut koelen daardoor af en komen waarschijnlijk niet meer uit. Fotograaf: Riverpiker.

Gevaarlijk snel!
Heel af en toe worden er ook gevaarlijke schildpadden gezien, zoals de bijtschildpad. Deze soort heeft een scherp gerande bek. Bovendien kan hij verrassend snel zijn lange nek uitstrekken om je vervolgens hard te bijten. Niet aankomen dus!
bijtschilpad

© De bijtschildpad. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service

Herkenningskaart
Bekijk de herkenningskaart voor de verschillende soorten schildpadden die je kunt tegenkomen.
Bron: Ravon.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.