Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schimmel kan landbouwgif vervangen

  •  
06-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Boer.jpg
Boeren en tuinders krijgen waarschijnlijk een alternatief voor het gif waarmee ze hun gewassen beschermen tegen insecten. Een speciaal gekweekte schimmel, de Pandora neoaphidis , moet de oogst op natuurlijke wijze beschermen.

Eerste kweekpot

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft woensdag de eerste kweekpot met deze schimmel geplaatst in de kas van een paprikakweker in Bergschenhoek. Sluipwespen zorgen ervoor dat de schimmel door de kas wordt verspreid. De wespen vliegen met de schimmel aan hun pootjes heel gericht naar planten met luizen waarna de luizen door de schimmel worden gedood.

Meer duurzame alternatieven

Ook andere bedrijven experimenteren met duurzame alternatieven. Zo wordt bekeken of roofmijten schadelijke mijten weghouden bij de bollen- en appelteelt en moet het planten van afrikaantjes ervoor zorgen dat de lelies niet worden aangetast door aaltjes. Van Dam is blij met deze koers: landbouw moet natuurlijker en deze proeven helpen daarbij, vindt hij.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.