Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Paddenstoelen zoeken tijdens Cristella weekend

  •  
06-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Wimperzwam

© Wimperzwam - Fotograaf: Kor Raangs

Een paar keer per jaar organiseert de werkgroep Cristella het Cristella weekend. Een groep van paddenstoelenkenners komt samen om op zoek te gaan naar paddenstoelen en schimmels, om deze vervolgens te determineren onder microscopen. Elk jaar vinden ze wel een paar nieuwe soorten.

Cristella weekend

Het voorjaar is misschien niet het uitgelezen moment om op zoek te gaan naar paddenstoelen. Maar voor de mycologen van het Cristella weekend is het wel het moment om op zoek te gaan naar microscopisch kleine schimmels. De mycologen kijken vooral naar houtzwammen, korstzwammen, knots- en koraalzwammen, trilzwammen en stekelzwammen.

Determinatie

Het doel is de kennis over deze groepen uit te breiden, te verbreden en te verdiepen. In Nederland dreigt er kennis verloren te gaan wat betreft paddenstoelen en schimmels en is er van verdieping en verbreding nauwelijks sprake meer. De meeste schimmels en paddenstoelen die ze zoeken zijn maar enkele millimeters groot en het is van belang om de honderden meegenomen schimmels goed te determineren. Het echte werk begint dan ook pas achter de microscoop: één doos met paddenstoelen van een excursie van een halve dag levert materiaal voor een middag en een avond determineren. Schimmels zijn belangrijk voor de ecologie en als niemand ze inventariseert zou een belangrijk stuk kennis van de verspreiding van schimmels en hun impact in de ecosystemen blijven liggen. Gemiddeld vinden ze zo'n 200 soorten in een weekend, en daar zitten ook nieuwe soorten bij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.