NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Shell en ABP fossielvrij

  windmolensgroot_01.jpg

  Een oliebedrijf verduurzamen door er aandeelhouder van te worden. Dat is de nieuwe actiegroep 'follow this' van plan. De organisatie wil dat Shell meer gaat investeren in duurzame energie en probeert dat te bereiken met het kopen van aandelen. In Vroege Vogels een van de actievoerders, duurzaam ondernemer Ruud Koornstra en sinds kort ambassadeur van 'follow this'.

  Pensioenfondsen
  Tegelijkertijd probeert een groep ambtenaren, onder wie hoogleraren en docenten, de investeringen van het grootste Nederlandse pensioenfonds, het ABP, te vergroenen. Op dit moment belegt het fonds vele miljarden in olie-en gasbedrijven. Veel meer dan in groene energie. Ambtenaren zijn verplicht hun pensioen te stallen bij het ABP, maar hebben geen zeggenschap over de investering van hun geld.

  Petitie ABP fossielvrij
  Onlangs werd door actiegroep ABP fossielvrij een petitie met een oproep tot verduurzaming aangeboden aan de Raad van Bestuur van het pensioenfonds. Woensdag 13 mei organiseert de actiegroep een open brainstorm om na te denken hoe ABP fossielvrij te krijgen is. Te gast in Vroege Vogels is Chris Roorda, van ABP fossielvrij en onderzoeker bij DRIFT.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media