Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Shell lekt weer in Nigeria

  •  
27-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Olievlek_19.jpeg
Shell blijkt zelf verantwoordelijk voor een lekkende oliepijpleiding in het Nigeriaanse dorp K-Dere drie weken geleden. Daarbij is volgens Shell ruim 10.000 liter olie de grond in gelekt. Dat blijkt uit een intern, handgeschreven rapport van het oliebedrijf dat in handen is van VARA's Vroege Vogels. Shell suggereerde de afgelopen weken nog in het nieuws dat er mogelijk sprake zou zijn van sabotage en oliediefstal door de lokale bevolking. Maar uit het document blijkt dat de pijpleiding door roest ('corrosion') is gaan lekken.
In een reactie op het rapport van Shell, reageerde campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie vanochtend boos in Vroege Vogels:
"Shell suggereert voortdurend dat de olielekkages in de Nigerdelta worden veroorzaakt door sabotage en oliediefstal door de lokale bevolking. Uit dit rapport blijkt maar weer eens dat dat lang niet altijd het geval is. Shell is er telkens als eerste bij om te suggereren dat lekkages worden veroorzaakt door de Nigerianen. Maar je hoort Shell nooit als het hun eigen schuld is. En volgens ons is dat in ongeveer de helft van alle olielekkages het geval.”
K-Dere is al meerdere malen getroffen door Shell-lekkages. Uit een rapport van UNEP -het milieubureau van de Verenigde Naties- uit augustus 2011 blijkt dat Shell eerder gelekte olie in het dorp nooit goed heeft opgeruimd. Daardoor is onder meer het grondwater vervuild.
UNEP beveelt in het rapport aan dat Shell maatregelen moet nemen om de risico's voor K-Dere en omliggende dorpen te verminderen. Maar Vroege Vogels verslaggever Elena Lindemans heeft zelf in april in K-Dere geconstateerd dat tot op heden weinig tot niets met dit advies is gedaan.
Rechtzaak
In oktober dient de rechtzaak die Milieudefensie tegen Shell heeft aangespannen. Milieudefensie eist samen met vier gedupeerde boeren en vissers uit Nigeria dat Shell de olievervuiling in de Nigerdelta opruimt, de getroffenen compenseert en nieuwe lekkages uit haar pijpleidingen voorkomt.
Bron: Vroege Vogels / Milieudefensie
Geef je op om met Milieudefensie en Vroege Vogels op missie te gaan naar Nigeria.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.