Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Shell onder druk

  •  
18-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
olieplatform boorplatform

© Bron: Pixabay

In het Circustheater in Scheveningen is komende dinsdag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell. Vroeger was dat reden tot feest, maar of het nu zo leuk gaat worden is de vraag. Steeds meer aandeelhouders willen dat het olie- en gasbedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt om klimaatverandering tegen te gaan.
Jelmer Mommers, journalist ‘klimaat en energie’ van De Correspondent volgt Shell al jaren zeer kritisch en bracht documenten boven water waaruit blijkt dat het olieconcern al tientallen jaren op de hoogte was van de oorzaken van klimaatverandering. Verder sprak hij de afgelopen jaren meerdere werknemers en ex-werknemers van het olieconcern.
De 40 documenten, die Mommers met De Correspondent openbaar maakte, zijn onderliggende stukken in de klimaatrechtszaak die Milieudefensie momenteel voorbereidt tegen Shell.
Net als de afgelopen jaren zal actiebeweging Follow This dinsdag op de aandeelhoudersvergadering een resolutie in stemming brengen. Die vraagt Shell ‘om concrete, kwantificeerbare doelen te stellen over zijn uitstoot van CO₂, die in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde onder twee graden Celsius te houden’. ‘Deze doelen moeten de broeikasgasemissies van de activiteiten van Shell en het gebruik van zijn energieproducten betreffen'
Volgens het olie- en gasbedrijf is de resolutie ‘onnodig gezien het feit dat we al een weg hebben uitgestippeld die breder is en progressiever dan het voorstel van Follow This'.
Climate of Concern: The film Shell made in 1991 to warn about climate change.

Meer over:

follow this, shell
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.