NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Sieralgen zijn groene juweeltjes

  sierwier

  Het Dwingelderveld heeft het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het natuurgebied zit vol met vennetjes en veentjes. In die wateren leven talloze soorten sieralgen. Dat zijn mooie symmetrische groene algen, die uitsluitend in zoet water van goede kwaliteit worden gevonden. Hoe meer sieralgen, des te beter de waterkwaliteit.

  Voor de meeste mensen zijn sieralgen onbekend omdat ze zo klein zijn. De grootste soorten zijn een millimeter groot, maar de kleinste soorten zijn honderd keer kleiner. Je hebt dus een microscoop nodig om ze te bestuderen.

  Sieralgen zijn organismen die bestaan uit een enkele cel. Ze vermenigvuldigen zich meestal door hun cel in twee delen te splitsen. Soms vindt er een proces plaats waarbij twee cellen samenkomen (conjugatie) en de inhoud van beide cellen versmelt tot een zogenoemde ‘zygospore’. Dit is een vorm van seksuele voortplanting, omdat het genetisch materiaal van de twee cellen samenkomt. Uit de ‘zygospore’ kunnen later weer twee nieuwe cellen ontstaan. Deze bijzondere vorm van voortplanting is ook in het tv-fragment te zien.

  Marien van Westen is zo’n beetje Mr. Sieralg. Hij doet onderzoek naar alle soorten in de Drentse vennetjes en is bezig met een boek erover: ‘de sieralgen van Drenthe’. Hij introduceert Milouska in de wondere wereld van deze groene juweeltjes. Marien van Westen heeft zo’n dertig nieuwe soorten ontdekt.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media