Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sieralgen zijn groene juweeltjes

  •  
01-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
sierwier
Het Dwingelderveld heeft het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het natuurgebied zit vol met vennetjes en veentjes. In die wateren leven talloze soorten sieralgen. Dat zijn mooie symmetrische groene algen, die uitsluitend in zoet water van goede kwaliteit worden gevonden. Hoe meer sieralgen, des te beter de waterkwaliteit.
Voor de meeste mensen zijn sieralgen onbekend omdat ze zo klein zijn. De grootste soorten zijn een millimeter groot, maar de kleinste soorten zijn honderd keer kleiner. Je hebt dus een microscoop nodig om ze te bestuderen.
Sieralgen zijn organismen die bestaan uit een enkele cel. Ze vermenigvuldigen zich meestal door hun cel in twee delen te splitsen. Soms vindt er een proces plaats waarbij twee cellen samenkomen (conjugatie) en de inhoud van beide cellen versmelt tot een zogenoemde ‘zygospore’. Dit is een vorm van seksuele voortplanting, omdat het genetisch materiaal van de twee cellen samenkomt. Uit de ‘zygospore’ kunnen later weer twee nieuwe cellen ontstaan. Deze bijzondere vorm van voortplanting is ook in het tv-fragment te zien.
Marien van Westen is zo’n beetje Mr. Sieralg. Hij doet onderzoek naar alle soorten in de Drentse vennetjes en is bezig met een boek erover: ‘de sieralgen van Drenthe’. Hij introduceert Milouska in de wondere wereld van deze groene juweeltjes. Marien van Westen heeft zo’n dertig nieuwe soorten ontdekt.

Meer over:

sieralg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.