Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sint Eustatius: het leven na een orkaan

  •  
29-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
vulkaan

© Foto’s: Naturalis Biodiversity Center

Clarissa Buma is directeur van de natuurbeschermingsorganisatie STENAPA op het eiland. Na de ravage door orkaan Irma die over het eiland trok in september van dit jaar is ze druk bezig de natuur van het eiland te herstellen. Sint Eustatius wordt volledig omringd door beschermde koraalgebieden waar jaarlijks veel toeristen op af komen.

Koraal

De orkaan Irma heeft gelukkig niet het oude koraal aangetast, maar wel de koraalladders. De ladders die worden gebruikt voor de kweek van koraal zijn allemaal weggespoeld. Deze kweektuinen zijn onderdeel van RESCQ – Restoration of Ecosystem Services and Coral Reef Quality, een project dat in 2016 is opgezet in samenwerking met de Wageningen University. De universiteit is nu hard aan het werk om de nieuwe koraalladders orkaanbestendig te maken, in verband met mogelijke nieuwe stormen.

The Quill - De Kuil

Ook de vulkaan op het eiland is getroffen door de orkaan. Zelfs in de krater, the Quill (van het Nederlandse De Kuil) zijn er bomen omgegaan. Om de wandelpaden vrij te houden moeten de gesneuvelde bomen met man en macht naar boven worden gebracht. 

Leven in de vulkaan

In 2014 reisde Janine Abbring voor Vroege Vogels televisie naar Sint Eustatius. Zij maakte daar een reportage over de vulkaan waarin onder andere de bedreigde  Iguana delicatissima , ofwel de Antilliaanse leguaan, leeft. Sint Eustatius is het enige Nederlands Caribische eiland waar de Antilliaanse leguaan nog voorkomt. Bekijk de reportages hier terug:
Lees meer over STENAPA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.