Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sjirpend en krakend door Europa

  •  
24-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
315 keer bekeken
  •  
Baudewijn Odé en Roy Kleukers van insectenclub EIS-Naturalis zijn dé sprinkhaan- en krekelgeluidenverzamelaars van Nederland. Misschien wel van Europa. Regelmatig reizen ze gezamenlijk van hot naar her om nieuw geluid op te nemen. Onlangs schreven ze hèt Italiaanse standaardwerk over sprinkhanen en krekels, in de beroemde Fauna d'Italia reeks. Van oost naar west en van noord naar zuid maken we een ‘Tour de l'Europe’, met het mooiste gekraak en gesjirp.
Krekels en sprinkhanen
Ze behoren tot dezelfde familie, maar verschillen wat in bouw. Krekels zijn meer muzikaal, terwijl sprinkhanen meer ritmisch zijn.
In Nederland komen een kleine 50 soorten krekels en sprinkhanen voor. Een aantal sprinkhanen en krekels in ons land is niet inheems maar komt sporadisch voor als dwaalgast. Een voorbeeld is de op de boomsprinkhaan gelijkende zuidelijke boomsprinkhaan, die eigenlijk in zuidelijk Europa leeft. De laatste tientallen jaren zijn diverse nieuwe soorten in ons land opgedoken, meestal als gevolg van de hogere temperaturen. Voorbeelden hiervan zijn het zuidelijk spitskopje, de sikkelsprinkhaan, de lichtgroene sabelsprinkhaan en de zuidelijke boomsprinkhaan.
Op 17 februari geeft Roy Kleukers een speciaal sprinkhanencollege in 'Science talk', in het Leids museum Naturalis .
Onderste foto
Fotograaf: Ionut Iorgu
Titel: Fauna D'Italia: Orthoptera
Auteurs: Roy Kleukers, Baudewijn Odé e.a.
Uitgegeven door: Historia Naturae
ISBN: 978-88-506540-8-6
Taal: Italiaans
Prijs: 38,72
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.