NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Slangenhemden gezocht

  adder_vrouwtje
  Vrouwtje adder - foto: Henny Radstaak

  Een schimmel bedreigt mogelijk de slangen in Nederland. Hij is hier gelukkig nog niet aangetroffen, maar deskundigen van Ravon - Reptiele, Amfibiën en Vissen Onderzoek Nederland - houden de vinger aan de pols. En hebben daarbij de hulp nodig van iedereen die in de natuur slangenhemden tegenkomt: de losse huidjes van vervelde slangen. Aan de huid is te zien of de adder, ringslang of gladde slang - de drie slangensoorten die in Nederland voorkomen - getroffen zijn door de schimmel.

  De schimmel, met de officiële naam Ophidiomyces ophiodiicola, veroorzaakt bij slangen de Snake Fungel Disease. De symptomen zijn wisselend:  lethargisch gedrag, afwijkend gekleurde schubben, gelige en bruine korsten op de huid, verhoogde frequentie van vervelling en kleine zweren tot een dodelijke schimmelinfectie met ernstige zweren, zwelling van de huid en onderhuidse knobbeltjes. Dieren met een zware infectie zonnen vaak uitbundig en vertonen daarbij verminderd vluchtgedrag. Tot voor kort was deze schimmel alleen bekend van de oostkant van Noord-Amerika, maar is de laatste jaren ook in Engeland en Tsjechië vastgesteld. 

  Het DNA van de schimmel kan worden aangetoond in vervellingshuidjes. Om die reden zijn zowel de slangenhemden (gehele of gedeeltelijke vervellingen) en dode dieren bruikbaar voor onderzoek. 

  • Heb je een dode slang gevonden of een slang gezien hebt met verdachte zweren, korsten et cetera, al dan niet gecombineerd met afwijkend gedrag? Maak dan goede foto’s (inclusief goede detailopnames van de getroffen lichaamsdelen), noteer de exacte datum en locatie en neem contact op met Tariq Stark of Annemarieke Spitzen van Ravon.
  • Heb je een vervellingshuidje gevonden? Stuur die dan per stuk droog en donker bij kamertemperatuur in een papieren envelop (niet in een plastic zakje) onder vermelding van naam, locatie en datum naar:

   RAVON t.a.v. Tariq Stark & Annemarieke Spitzen
   Postbus 1413
   6501 BK Nijmegen

   

  Kijk hier hoe je verschillende (huidjes van) slangen kunt herkennen. 

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio