NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Slapende ganzen tellen

  kolganzen

  Sinds een paar jaar worden in belangrijke natuurgebieden ganzen geteld op hun slaapplek. Met duizenden zitten ze daar bij elkaar, tot een half uur voor zonsopkomst. Dan gaan ze massaal op de wieken en kan het tellen beginnen. 

  Veilige slaapplaats

  Ganzen slapen het liefst gezamenlijk op rustig en open water. Als je als gans in een grote groep zit, ben je veiliger. De kans dat een roofvijand tijdig wordt opgemerkt is namelijk veel groter. Een andere reden is dat er op slaapplaatsen informatie kan worden uitgewisseld over goede foerageergebieden. Vanaf een slaapplaats kun je gemakkelijk fitte soortgenoten volgen die goede voedselplekken weten te vinden. Bij strenge vorst kan het ook nog eens voordelig zijn om dicht naast elkaar te slapen. Brandganzen kunnen dan bijvoorbeeld heel compacte groepen vormen. Zodoende blijven de meeste vogels uit de wind en treedt er minder warmteverlies op.

  Verschillende natuurgebieden in Nederland hebben een belangrijke slaapplaatsfunctie voor grote groepen ganzen. Veel van deze gebieden danken hun status als Natura 2000-gebied zelfs aan die slaapplaatsfunctie.

   

  Slaapplaatstelling

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio