NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Slome libellen in de ochtend

  PHOTO-2018-07-05-08-50-26

  De zomermaanden zijn een toptijd voor libellen. Veel volgroeide libellenlarven kruipen dan uit het water, waar ze hun hele larve-leven hebben doorgebracht. Ze hebben nog één vervelling voor de boeg: die van larve naar volwassen imago.

  Uitsluipen

  Tijdens de laatste transformatie verlaten ze hun larvehuid. Deze lege huidjes blijven op plantenstengels rondom het water achter. De verse libellen moeten eerst hun nieuwe lichaam oppompen. Met behulp van lichaamsvloeistof strekken het achterlichaam en de vleugels zich uit. Vervolgens moet de jonge libel eerst nog uitharden voordat hij kan vliegen.

  Sloom

  Vroeg in de ochtend zijn ook de volwassen libellen nog wat langzaam. Ze zijn zich langzaam aan het opwarmen in de zon, en daarom wat makkelijker te bekijken. Boswachter Robert Pater neemt Menno mee naar een van zijn  favoriete libellengebieden op Ameland. Tijdens zijn stageperiode heeft Robert de libellen op Ameland in kaart gebracht. Zijn lievelingslibel is de zwervende heidelibel, bekend vanwege zijn reizende karakter. Deze libellen kunnen wel 2000 km afleggen.

   

  Geplaatst in: Fragment TV

Media