Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Smienten kijken

  •  
08-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smient_kanjer.jpg

© Fotograaf: Kanjer

Wie smienten wil zien moet nu naar buiten. Deze overwinterende 'fluiteenden' uit Scandinavië zijn volop te zien in de weilanden en op het water. Smienten zijn klein en eten de hele dag door, reden waarom boeren ze wel kunnen schieten. Het ziet er naar uit dat dat niet gaat gebeuren.
Het aantal smienten dat in ons land overwintert neemt sinds een jaar of tien af. Bovendien staat de vogel sinds dit jaar op de Rode Lijst van beschermde diersoorten. Aangezien meer dan 70 procent van de Noordwest-Europese populatie in ons land overwintert hebben wij daar ook een verantwoordelijkheid in. Van afschot kan dan ook geen sprake zijn vinden natuurbeschermingsorganisaties. Tegen een ontheffing is met succes bezwaar aangetekend; over zes weken neemt de Rechtbank een beslissing.
Opvallend is dat het aantal mannetjes dat overwintert altijd groter is dan het aantal vrouwtjes. SOVON en Waarneming.nl roepen op om de smient de komende winter beter in de gaten te houden. Zij willen graag weten wat de verhouding man/vrouw is.

Meer over:

smienten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.