NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Sneeuwmeten op de Noordpool

  Bernice
  Bron: 2Dgrees expeditie

  Poolreiziger Bernice Notenboom skiet in een paar weken van de 88ste naar de 90ste breedtegraad om aandacht te vragen voor de stille catastrofe op de Noordpool. Met 1250 sneeuwmetingen kan zij belangrijke informatie doorgeven die met satellieten niet te meten is. Met temperaturen van -40 is dit een hels karwei.

  Expeditie 2Dgrees

  Met het klimaatakkoord van Parijs hebben wereldleiders in 2015 afgesproken om ruim onder de twee graden opwarming te blijven. Maar de temperatuur op aarde stijgt, en in de extreme Arctische kou nog veel harder dan in de rest van de wereld. Notenbooms expeditie vraagt aandacht voor deze stille ramp en voor de noodzaak van klimaatmaatregelen.

  Sneeuwmetingen voor NASA en ESA

  De expeditie van Notenboom gaat daarnaast 1250 sneeuwmetingen uitvoeren voor de Amerikaanse NASA en de Europese ESA. Hun satellieten kunnen vanuit de ruimte zeer gedetailleerde beelden van de Noordpool maken, maar zijn niet in staat om sneeuw van ijs te onderscheiden. Op de exacte tijdstippen waarop de NASA overvliegt met meetapparatuur, stuurt de 2Dgrees-expeditie vanaf het ijs GPS-coördinaten. Voor het eerst kan de NASA daarmee de satellieten nauwkeurig afstellen. ESA is blij met deze ondersteuning. Mark Drinkwater, hoofd CryoSat Earth Observations: “Hiermee krijgen we beter inzicht in de ijsdiktes op de Noordpool, daar waar wetenschappers noch vliegtuigen kunnen komen”.

  Lees meer over expeditie 2Dgrees

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media