Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Snelweg voor dieren

  •  
07-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Twee jaar na de aanleg zijn de ecoducten Groote Heide en Leenderbos in Brabant een groot succes: van slak tot zwijn, van bosmuis tot buizerd, allemaal passeren ze de bruggen, zo blijkt uit cameravallen.
In het drukbevolkte en met snelwegen doorkruiste Nederland heeft de natuur het lastig. Voor zowel dieren als planten is het op sommige plekken vrijwel onmogelijk andere gebieden te bereiken. En dat is natuurlijk niet goed voor het voortbestaan van een soort. En als een hert of zwijn toch probeert de weg over te steken, is de kans op ongelukken levensgroot. Daarom bestaan er natuurbruggen, ook wel ecoducten genaamd. Daarvan zijn er inmiddels bijna zeventig in ons land.
Sinds twee jaar liggen er ook natuurbruggen over de A2 en de N396 in Brabant: de natuurbruggen Groote Heide en Leenderbos. Overdag lijkt er niet zoveel te gebeuren, maar ’s nachts is het een ware dierensnelweg: slakken, muizen, konijnen, wezels, buizerds, reeën, zwijnen; allemaal passeren ze de brug. Dat blijkt uit de beelden van de cameravallen die daar van april tot december 2015 hebben gestaan. De zwijnen mogen overigens alleen over natuurbrug Leenderbos; op natuurbrug Groote Heide staat een zwijnenwerend raster. Alle andere dieren zijn op beide bruggen en aan beide kanten welkom. Boswachter Mari de Bijl van het Brabants Landschap  kan bijvoorbeeld niet wachten tot de das, die aantoonbaar op de Groote Heide zelf zit, aan de andere kant van de A2 komt. En ook de boommarter en de wilde kat zijn in de buurt gesignaleerd: kom maar over de brug!
Een groot succes op beide bruggen is de zogeheten natte zone, een strook poeltjes voor amfibieën. Er zijn al eiklompjes van de bruine kikker gevonden en zelfs een rugstreeppad, een soort die boswachter Mari de Bijl daar niet had verwacht. Hij vindt dan ook dat er geen ecoducten meer aangelegd zouden mogen worden zonder natte zones.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.