Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Snelweg voor reptielen

  •  
09-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
gladde slang

© Gladde slang. Fotograaf: Zieriel

De gladde slang is een beetje een slome. Per jaar verplaatst hij zich maar enkele honderden meters. Zelfs de jonge dieren, op zoek naar een nieuw territorium, gaan nauwelijks verder. Een nieuw aangelegde reptielencorridor moet de slangen een handje helpen.

Gladde slang op afstand

Aan weerszijde van het Bergherbos wonen twee populaties gladde slangen. De slangen leven zo’n vijf kilometer uit elkaar. Het is belangrijk dat de slangen elkaar kunnen bereiken. Zo kunnen de slangen uit de twee plekken met elkaar paren en dat brengt weer meer genetische variatie in de twee populaties. Deze variatie maakt de slangen weerbaarder tegen veranderingen in de omgeving.

Werkzaamheden

Milouska gaat samen met Natuurmonumenten aan het werk om de gladde slang te helpen. Er moet bos gekapt worden met kettingzaag en bosmaaier om een reptielencorridor te maken. Deze snelweg moet de twee populaties van de gladde slang met elkaar verbinden. De andere reptielen in het gebied, de hazelworm, de zandhagedis en de levendbarende hagedis, profiteren dankbaar van deze reptielencorridor.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.