Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sociale Windmolens

  •  
11-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
Windmolen

© Bron: Pixabay, steppinstars

Nederland is in Europa zo'n beetje de hekkensluiter als het op het opwekken van hernieuwbare energie aankomt. In 2017 zaten we op minder dan 7% duurzame energie. Eén van de oorzaken is dat we in ons volle land continu gedoe hebben over het plaatsen van windmolens. Niemand wil zo'n ding in z'n achtertuin hebben, tenzij je er dik aan kan verdienen. Duurzaamheidsorganisatie Urgenda denkt nu een slimme oplossing te hebben: maak van windmolens sociále windmolens, zodat de complete gemeenschap in de omgeving profiteert van de opgewekte duurzame energie en het verdiende geld.
(tekst gaat verder onder grafiek)
Aandeel duurzame energie in Europa

© bron: EUROSTAT

Grafiek: Het aandeel hernieuwbare energie in de landen van de EU. Nederland staat op de een-na-laatste plek  - Bron Eurostat

Coöperatie

Eén van de sociale windenergieprojecten die Urgenda tot lichtend voorbeeld heeft gebombardeerd is de Coöperatie Windenergie Waterland. Ruim vijfhonderd leden hebben daar samen met de bank geld ingelegd om twee grote windmolens aan de voet van de dijk naar Marken neer te zetten. Die leveren stroom voor ongeveer drieduizend huishoudens. De opbrengst van al die stroom wordt in een aparte stichting gestopt, waarmee sociale projecten worden gefinancierd, zoals de aanschaf van enkele elektrische deelauto's.

Samen delen

'Dit is een goed voorbeeld van een project waarbij iedereen van de opbrengsten van een windmolen kan profiteren', zegt Marjan Minnesma van Urgenda. 'Wanneer een gemeenschap ziet dat er met de energie uit windmolens mooie dingen worden gedaan, zal de weerstand waarschijnlijk minder worden.'
Meer informatie over de Sociale Windmolens van Urgenda staat hier.
Marjan Minnesma (Urgenda) en Hans Mars (CWW)

© foto: Rob Buiter

Meer over:

windmolen, urgenda
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.