Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

SOS vuursalamander_03_01_2013

  •  
03-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuursalamander_03.jpg
Voor het eerst sinds mensenheugenis dreigt er een amfibie, de vuursalamander, uit Nederland te verdwijnen. De populatie was jarenlang stabiel, maar nu worden er amper dieren gezien en zijn er veel dode vuursalamanders aangetroffen. RAVON, de stichting voor de bescherming van  reptielen, amfibieën en vissen, luidt de noodklok en is gestart met actieplan SOS vuursalamander.
Open en bloot
Vanaf 2010 werden overdag meerdere dode exemplaren open en bloot gevonden, wat zeer ongebruikelijk is voor salamanders. Dit duidt op een acute doodsoorzaak. In eerste instantie wordt gedacht aan een dierziekte of acute vergiftiging als meest logische doodsoorzaak, maar ook andere oorzaken worden niet op voorhand uitgesloten. Dode dieren worden onderzocht in samenwerking met DWHC (Dutch Wilfdlife Health Centre) en de Universiteit van Gent.
Voor het onderzoek naar de doodsoorzaak van de vuursalamander is geld nodig. Kijk op de site SOS Vuursalamander hoe je kunt bijdragen!
Vorig voorjaar hield Daisy de Vries een weblog bij over de vuursalamander. Klik hier voor het blog en de foto's .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.